user
Kendini yetersiz hisseden annelere tavsiyeler

Sıradaki içerik:

Kendini yetersiz hisseden annelere tavsiyeler

e
sv

Kepeğe ne iyi gelir?

Nüfusun yaklaşık yarısı, kepek sorunu ile mücadele ediyor. Kaşınan kafatası derisi ve pul pul dökülme, bu sorunun en belirgin işaretleri; ancak kafatası derisinde yağlı kabuklar ve karıncalanma da görülebilen diğer semptomlardan. Seboreik dermatit, saç ürünlerine karşı hassasiyet ve kafatasında yaşayan spesifik mantar türlerinin gelişimi, kepeğin altta yatan sebepleri arasında gösteriliyor. Kepek tedavisi için tasarlanmış reçetesiz birçok ilaç olsa da evde hazırlanabilen doğal ilaçlar da benzer şekilde etkili olabiliyor.

İşte kepekten doğal yollarla kurtulmanın 9 basit yöntemi:

1- Çay ağacı yağını deneyin
Tarihsel açıdan bakıldığında, çay ağacı yağının, sivilcelerden sedef hastalığına, birçok sorunun tedavisinde kullanıldığı görülüyor. Çay ağacı yağının güçlü anti-bakteriyel ve anti-inflamatuar özelliklerinin olduğu da bilinen bir gerçek; dolayısıyla kepek semptomlarının hafifletilmesinde kullanılıyor. Yapılan bir araştırmaya göre, çay ağacı yağı hem seboreik dermatite hem de kepeğe sebep olduğu bilinen bir mantar türü ile mücadelede oldukça etkili. Ancak çay ağacı yağının hassas cilde sahip kişilerde tahrişe yol açabildiğini unutmamak gerekiyor. Bu yüzden en iyisi, yağı doğrudan cilde uygulamaktansa öncesinde hindistancevizi yağı gibi taşıyıcı bir yağ türü ile seyreltmek. Çay ağacı yağının faydaları yazısını okumak için tıklayın…

2- Hindistan cevizi yağı kullanın
Sağlık açısından sahip olduğu faydalarla bilinen hindistan cevizi yağı, kepek tedavisinde doğal bir ilaç olarak da kullanılıyor. Hindistan cevizi yağı, cildin nemlenmesinde ve kepeği şiddetlendiren kurumanın önlenmesinde oldukça etkili. Yapılan araştırmalar, hindistan cevizi yağının, cilt nemini düzenlemede en az mineral yağlar kadar etkili olduğunu gösteriyor. Hindistan cevizi yağını 8 hafta boyunca düzenli bir şekilde kullanmak, kepek semptomlarını yaklaşık %68 oranında azaltıyor. Hindistan cevizi yağının artıları eksileri yazısını okumak için tıklayın…

3- Aloe vera uygulayın
Aloe vera, cilt merhemlerinde, kozmetikte ve losyonlarda sıklıkla kullanılan bir sukulent türü. Cilde sürülen aloe veranın, yanıkların, sedef hastalığının ve uçuğun tedavisinde etkili olduğuna inanılıyor. Bilimsel araştırmalar ise aloe veranın anti-bakteriyel ve anti-inlamatuar özelliklerinin kepeği önlemede de yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ancak umut vadeden sonuçlara rağmen, aloe veranın kepeğe nasıl doğrudan etki edebileceğini anlamak adına daha fazla çalışmanın yapılması gerekiyor. Aloe vera nedir ve nasıl kullanılır? yazısını okumak için tıklayın…

4- Stres seviyenizi düşürün
Stresin, insan sağlığının birçok yönünü etkilediğine inanılıyor. Kronik hastalıklardan zihinsel sorunlara kadar hemen hemen her şeyin üzerinde etkisi var. Stres doğrudan kepeğe sebep olmasa da kuruluk ve kaşınma gibi semptomları arttırdığı biliniyor. Uzun vadede yüksek düzeyde stres altında olmak, bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını bastırabiliyor. Zayıflamış bir bağışıklık sistemi ise vücudun kepeğe sebep olabilen bir takım mantar enfeksiyonları ya da cilt sorunları ile savaşma yetisine zarar veriyor. Stresi nasıl yönetebilirsiniz? yazısını okumak için tıklayın…

 

5- Günlük rutininize elma sirkesini ekleyin
Elma sirkesi de kepekten kurtulmak için doğal bir yöntem olarak kullanılmakta. Sirkenin yapısındaki asiditenin, kafatası üzerindeki ölü hücrelerin dökülmesine yardımcı olduğuna inanılıyor. Ayrıca elma sirkesinin cildin pH dengesini düzenleyerek mantar gelişimini önlediği ve dolayısıyla kepek oluşumunu engellediği söyleniyor. Ancak bu iddiaları destekleyen herhangi bir bilimsel kanıtın olmadığını bilmek gerek; elma sirkesinin kepek üzerindeki etkileri, sistematik olmayan verilere dayandırılıyor. Denemekten zarar çıkmaz diyenlerdenseniz eğer, şampuanınıza birkaç yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin ya da başka doğal yağlarla birleştirerek doğrudan sprey olarak kullanın. Elma sirkesinin faydaları ve kullanım şekilleri yazısını okumak için tıklayın…

6- Aspirin deneyin
Salisilik asit, aspirinin anti-inflamatuar özelliklerinden sorumlu en önemli bileşenlerinden birisidir. Bu asit, aspirinin yanı sıra birçok kepek önleyici şampuanın yapısında da bulunur. Salisilik asit, cildin pul pul olmasını önler ve mevut pullanmanın yumuşayarak dökülmesine yardımcı olur. Yapılan birçok araştırma da salisilik asidin en az reçeteli sedef hastalığı ve kepek ilaçları kadar etkili olduğunu göstermekte. Basit bir kepek ilacı için iki aspirini ezerek saçınızı yıkamadan önce şampuanınıza ekleyebilirsiniz.

7- Omega-3 tüketiminizi artırın
Omega-3 yağ asitlerinin vücuttaki önemi büyüktür. Cilt sağlığı açısından da elzem olan omega-3 yağ asitleri, yağ üretiminin ve hidrasyonun idare edilmesine, yaraların iyileşmesine ve erken yaşlanmanın engellenmesine yardımcı olur. Omega-3 yağ asitlerinin yetersizliği, saçlarda ve ciltte kuruma ve hatta kepek de dahil olmak üzere birçok farklı semptomu beraberinde getirir. Omega-3 yağ asitleri, inflamasyonu azaltarak tahrişin ve kepeğin hafiflemesine yardımcı olur. Somon, alabalık ya da uskumru gibi yağlı balıklar, mükemmel omega-3 yağ asidi kaynaklarıdırlar. Bunların dışında harici olarak balık yağı takviyesi alabilir ya da keten tohumu, chia tohumu ve ceviz tüketiminizi artırabilirsiniz.

 

8- Daha çok probiyotik tüketin
Probiyotikler, sağlık açısından faydalı olan bakteri türleridirler. Vücudun bağışıklık fonksiyonlarını güçlendirdiklerinden, kepeğe sebep olan mantar enfeksiyonları ile mücadelede oldukça etkilidirler. Yapılan araştırmalar, iki ay boyunca düzenli probiyotik kullanımının, kepek oluşumunu ciddi şekilde düşürdüğünü göstermekte. Bu yüzden kepek sorunundan kurtulmak adına piyasada mevcut olan probiyotik takviyelerinden kullanabilir ya da turşu gibi mayalı gıdalar tüketerek vücudunuzdaki probiyotik düzeyini arttırabilirsiniz. Probiyotik nedir ve ne işe yarar? yazısını okumak için tıklayın…

9- Kabartma tozu kullanın
Her evin mutfağında mutlaka bulunan kabartma tozu, kepek tedavisinin en basit, hızlı ve uygun yollarından birisi. Kabartma tozunun hassas bir pullanmayı önleyici olarak görev yaptığına, kabuklaşmanın ve kaşıntının hafifletilmesine yardımcı olduğuna inanılıyor. Yapısındaki anti-fungal özellikler de kepek tedavisinde etkili olmasının sebeplerinden bir diğeri. En iyi sonuçlar için kabartma tozunu doğrudan ıslak saçınıza uygulamayı ve kafatasınıza nazikçe masaj yapmayı deneyin. Bir-iki dakika bu şekilde bekleyin ve saçınızı şampuanlayarak yıkamaya devam edin. Kabartma tozunun faydaları yazısını okumak için tıklayın…

 

Suna Dumankaya’nın saçtaki kepek sorunlarına karşı tarifleri…
1- Saçınızda hem kepeğin hem de kaşıntının olması mantardan kaynaklanıyor olabilir. Sorunuzu aşmak için 1 tatlı kaşığı toz halindeki kâfuru; 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı bal, 1 çay kaşığı tuz ve yarım limonun suyuyla karıştırın. Karışımı saçlarınızın diplerine sürüp masaj uygulayın. Saç bonesi takıp 2 saat bu şekilde kalın. Ardından da saçlarınızı yıkayın. Bu formülden haftada 2 kez yararlanın.

2- 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı keten tohumu yağı, 1 çay kaşığı deniz tuzu ve 1 tatlı kaşığı sirkeyi iyice karıştırın. Haftada 1 kez bu karışımı masaj eşliğinde saç diplerinize sürün. Başınızı streç filmle sarın. 2 saat boyunca bu şekilde kalın. Kepekle mücadelede çok etkin olan bu uygulamanın ardından saçlarınızı kükürt ya da çinko içeren bir şampuanla yıkayın. Tuz çeşitleri ve kullanım alanları yazısını okumak için tıklayın…

3- 300 gram elma sirkesini kaynatın. Kaynamak üzereyken ocaktan alın. İçine bir tutam ısırgan otu koyup çay gibi demleyin ve süzün. Ardından içine bir tatlı kaşığı tuz ve bir çorba kaşığı keten tohumu yağı katın. Bu karışımı saç diplerinize masaj yaparak sürün. Başınızı nemli sıcak havluyla sarın ve 30 dakika bu şekilde kalın. Ardından da yıkanın. Bu formülden haftada iki kez yararlanın.

4- Bir salkım taze siyah üzümün suyunu çıkarın. Bu suyu, iki çorba kaşığı keten tohumu yağı ve bir çay kaşığı deniz tuzuyla karıştırın. Bu karışımı masaj yaparak saç derinize yayın. İki saat beklettikten sonra, saç tipinize uygun bir şampuanla yıkanın. Size, kepeğe karşı birebir olan bu formülden, haftada en az iki kez yararlanmanızı tavsiye ederim.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli