Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Kıymalı kır pidesi tarifi
Anne-baba olmak heyecan verici bir şey. Ne var ki doğumundan itibaren hastane ücretinden tutun da çocuk odasına, kıyafetlerine, bebek bezine kadar birçok masrafı var. Bebeğinizin ihtiyaçlarını en uygun fiyatlara mal edebilmeniz için birkaç önerimiz olacak. Tabii bunun için bazı masraflarınızdan kısmanız gerektiğini de hatırlatmamızda fayda var! Belki siz, sevdiğiniz, damak tadınıza uygun lükse kaçan yiyeceklerden vazgeçebilirsiniz. Konu çocuğunuzun beslenmesine gelince organik mama ve antialerjik krem gibi ürünlere hayır demeniz elbette zor olabilir. Nasıl tasarruf yapacağınızla ilgili önerilerimize kulak verin. Endişelerinizden biraz olsun kurtulacaksınız.
1- Liste yapın
Bebeğiniz için temel ihtiyaçlar listesi hazırlayın. Öncelikle sadece bebeğinizin ihtiyaçları için ayrı bir bütçe oluşturun. Bir aylık almanız gerekenlerin listesini yapın. Yiyeceğinden, giysisine, bebek bezinden oyuncağına kadar alacağınız her şeyi önce detaylıca bir güzel listeleyin. Böylece bebeğinizin gerçek ihtiyaçları ortaya çıkmış olur. Siz de bu listeye göre hareket edebilirsiniz. Listenin dışına çıkmamaya çalışın.
2- Araştırma yapın
Bebeğinizin gıdası, kıyafeti, hijyeni için gerekli olan malzemeleri toplu satış noktalarından mı yoksa süpermarketlerden mi daha uyguna alabileceğinizi araştırın.
3- Gelir-gider kontrolü
Aylık gelirinizden hazırladığınız ihtiyaç listenizdekilerin maliyetini düşün. Böylece gelirinizi ve giderinizi daha dikkatlice hesaplamış olursunuz.
4- Borçlarınızı kapatın
Mantıklı harcama ve tasarruf yapın. Alışverişten önce banka hesabınızı kontrol edin. Her aybaşında önce kiranızı -tabii kendi eviniz değilseve fatura tutarlarınız için düşündüğünüz belli miktardaki parayı bir kenara ayırın.
5- Tasarruf yapın
Kullanmadığınız sürece bilgisayar, televizyon, müzik seti gibi aletleri kapalı tutun. Böylece elektrikten tasarruf etmiş olursunuz.
6- Nakiti değerlendirin
Nakit paranızı değerlendirin. Paranızın bir kısmını size geri dönüşümü olabilecek yatırımlarda kullanın. Fon, borsa, faiz gibi farklı alanlarda değerlendirin.
7- Kısa vadeli düşünün
Paranızı en fazla üç ay vadeli olarak bankaya yatırın. Böylece paranızı acil bir durumda daha kolay ve kısa sürede çekebilirsiniz.
8- Takas yapın
Takas yöntemini deneyin. Diğer annelerle kullanmayacakları bebek kıyafetleri, puset, oyuncak gibi eşyaları takas edebilirsiniz.
9- Güvenli alışveriş
Alışveriş ve takas yapmadan önce internet sitesinin güvenilirliğini kontrol etmenizde fayda var. Yoksa daha çok masraf yapmış olursunuz.
10- Kaliteli seçim
Her gördüğünüzü almaktan vazgeçin. Mesela sadece zeka ve motor hareketlerini geliştirici niteliği olan oyuncaklardan alabilirsiniz.
11- Yardım alın
Akrabalarınızdan ve çocuklu arkadaşlarınızdan çocuğunuz için artık kullanmadıkları giysileri de alabilirsiniz. Sonra siz de başkalarına yardım edersiniz. Bu hiç ayıp değil! Sakın utanmayın.
12- Seçici olun
Bebeğinizin gerçekten ihtiyacı olan kalitedeki ürünleri alın. Mesela nem makinesi almak istiyorsanız markaları araştırın.
13- İndirim zamanı
Alışverişlerinizi indirim zamanına denk getirmeye çalışın. Çünkü bazı ürünler gerçekten pahalı olmasının dışında hiçbir özellik taşımaz. Sonradan pişman olmak istemezsiniz değil mi?
14- Tecrübe edinin
Yakın çevrenizde sizden önce anne-baba olan bir çifte danışmanızda fayda var. Çünkü onlar size hangi markanın daha kullanışlı ve uygun fiyatlı olduğunu söyleyebilirler.
15- Sabırlı olun
Alışveriş konusunda sabırlı olun. Bebek mağazalarını ne kadar geç dolaşmaya başlarsanız bütçeniz o kadar açılmaz. Böylece zamanla algınızda seçicilik oluşur.
16- Kontrol edin
Bazen bebeğinizin odasında ya da gardırobunda olan eşyaları fark etmeyip tekrar alabilirsiniz. Bunu yapmamak için bebeğinizin gerçekten nelere ihtiyacı olduğunu görüp ona göre alışverişe çıkın.
17- Duygusal olmayın
Duygularınıza hakim olun. Alışveriş merkezlerindeki o rengarenk ve sevimli bebek mağazalarını gördüğünüzde duygularınıza asla esir olmayın. Yoksa ay sonunda kredi kartı ekstrelerinizi görünce büyük bir hüsrana uğrarsınız.
18- Mantıklı düşünün
Bir sabah uyanıp da aile olmanın sempatikliğine kapılıp kendinizi mağazalara atmayın. ‘Şunun kızında bu var, bunun oğlu şu marka ayakkabı, pantolon giyiyor’ gibi düşüncelere dalmayın. Yoksa hem maddi hem de manevi olarak işin içinden çıkmanız çok zorlaşır. Siz mantıklı olanı yapın. Başkalarına bakmayın!
19- Harçlık zamanı
Çocuklarınıza bütçelemeyi öğretmek için onlardan yardım isteyin. Çocuklar oyunla öğrendikleri şeyleri daha çabuk algılar. Evde oynayacağınız birtakım alışveriş oyunlarından yararlanın. Ona bir miktar para verin. Sizden alışveriş yapmasını isteyin. Bakalım sizinki neler öğrenmiş?
20- Parayı öğretin
Çocuğunuz sizden bütçenizi aşan bir şey almanızı istediği zaman ona bir kısmını ödemeyi kabul ettiğinizi söyleyin. Sizden 50 TL’lik bir oyuncak istiyorsa ve siz aylık oyuncak bütçeniz için sadece 30 TL ayırdıysanız ona bunu söyleyin. Böylece bir limiti olduğunu anlar. Zamanla duygularını engellemesi gerektiğini de kabul eder. Böylece paranın değerini kavramış olur.
21- Sorumluluk verin
‘Yanında hiç para getirdin mi?’ sorusu özellikle de alışverişe çıktığınız ve onun sizden bir şey almanızı istediği anlarda çok işe yarar. Böylece satın alma konusunda sağduyu sahibi olmalarını sağlarsınız.
22- Ona iş yaptırın
‘Arabanın yıkanması gerekiyor. Sence bunun değeri nedir?’. Çocuğunuza harçlık vermek için bir amacınız olmasını mı istiyorsunuz? Bu şekilde onlar da paralarını nasıl harcayacaklarını, saklayacaklarını ve parayı nasıl kullanmaları gerektiğini öğrenir.
23- Gerçeği gösterin
Eğer çocuğunuz harçlığının yetersiz ve az geldiğini düşünüyorsa daha fazlası için ona seçenek sunun. Bahçedeki çöpleri mi toplamak ister yoksa arabayı yıkamak mı? Böylece çocuğunuz daha fazla para için çalışmak zorunda olduğunu şimdiden öğrenir.
24- Dürüst davranın
‘Para üstünü yanlış verdin.’ Marketteki kasiyerlere bu cümleyi kurarken çocuğunuzun duymasını sağlayın. Eğer alışveriş karşılığında para üstünüzü eksik ya da fazla alıyorsanız bunu dile getirin. Böylece çocuğunuz anne-babasının dürüstlüğünü görür. Para konusunda dürüst olmayı öğrenir.
25- Destek olun ama…
‘Parayla ilgili bir sıkıntın mı var?’ Para konusunda onlara öğretmeniz gereken bir şey de bu. Parayla ilgili bir sıkıntıları olduğunda bununla nasıl başa çıkacaklarını da öğrenmelerini gerekir. Çocuğunuza çok iyi bir dinleyici olduğunuzu ama her zaman cankurtaran olamayacağınızı göstermenizde fayda var. Bunu nasıl yapacağınızı da yukarıda belirttiğimiz maddelerden yararlanarak bulabilirsiniz. Krizi en hafif şekilde atlatmak için bunları bilmeniz iyi olur!
Yorum Yaz